ΚΑΝΟΝΕΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Η Ελληνική Ένωση Αμερικάνικου Μπιλιάρδου (HPBU – Hellenic Pocket Billiard Union), με απόφαση της Διοικητικής της αρχής, υιοθετεί για τις διοργανώσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο τους διεθνείς κανόνες, κανονισμούς (σύνολο κανόνων) και τις προδιαγραφές αγωνιστικού εξοπλισμού του Αμερικάνικου μπιλιάρδου όπως διατυπώνονται επίσημα μέχρι σήμερα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Αμερικάνικου Μπιλιάρδου (WPA – World Pool Billiard Association) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του Αμερικάνικου Μπιλιάρδου (EPBF – European Pocket Billiard Federation). Το κείμενο της ελεύθερης μετάφρασης  αυτών στην Ελληνική γλώσσα, όπως αυτή έγινε από τον Πέτρο Ανδρικόπουλο και υιοθετήθηκε από την Ένωση, παρατίθεται σε σχέση με τα αυθεντικά κείμενα από τις επίσημες ιστοσελίδες της WPA (www.wpa-pool.com) και της EPBF (www.epbf.com).

Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της Ένωσης η τροποποίηση των ανωτέρω καθώς και η προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες της, εντός λογικών ορίων και χωρίς να παραβιάζεται το πνεύμα τους, με σκοπό τη διευκόλυνση των εγχώριων διοργανώσεων για την προώθηση του Αμερικάνικου μπιλιάρδου.

Οι σχετικές αποφάσεις της Ένωσης, που μεταξύ άλλων θεμάτων θα καθορίζουν και όλα τα θέματα των εσωτερικών κανονισμών που θα διέπουν την οργάνωση και την αναγνώριση διοργανώσεων από την ένωση, θα ανακοινώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF, απο την ιστοσελίδα της WPA, τους Κανονισμούς, τους Κανόνες Παιχνιδιών και τις Προδιαγραφές Αγωνιστικού Εξοπλισμού.

Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF, την Ελληνική μετάφραση των Κανόνων, Κανονισμών Παιχνιδιού και Προδιαγραφών Αγωνιστικού Εξοπλισμού της WPA, εδώ.

Χρήσιμο διάγραμμα κανόνων Straight Pool: http://hpbu.gr/wp-content/uploads/2017/06/straight-pool-intragame-racking-GR.pdf

Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF, το Ερωτηματολόγιο Πιστοποίησης Διαιτητών της HPBU, εδώ.

Χρήσιμα βοηθήματα εκμάθησης κανόνων για διατητές:

http://hpbu.gr/wp-content/uploads/2017/06/referee_quiz_answer_sheet.pdf

http://hpbu.gr/wp-content/uploads/2017/06/referee_quiz_score_sheet.pdf

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2016 (Περιληπτικά)

1. Επίσημη αγωνιστική ενδυμασία:

Άντρες: προσθήκη επιλογής μακρυμάνικου πουκάμισου – κουμπωμένου γιλέκου ή κοντομάνικου πουκάμισου.

Γυναίκες: σε περίπτωση ενδυμασίας με μπλουζάκι τύπου polo, υποχρεωτική η κάλυψη των ώμων.

2. Μεμβράνη:

– Μαρκάρισμα του τραπεζιού με κατάλληλη γραμμή πριν από τη χρήση της.

– Υποχρεωτική αφαίρεση αμέσως μετά το σπάσιμο, από τον διαιτητή ή τον αντίπαλο, εφόσον η ελεύθερη αφαίρεση της εμποδίζεται το πολύ από δύο (2) μπάλες. Σε αντίθετη περίπτωση παραμένει στη θέση της μέχρι να είναι εφικτή η αφαίρεση της.

– Υποχρεωτική τοποθέτηση της εκτός παικτικής επιφάνειας μετά από την αφαίρεση της, συμπεριλαμβάνονται και οι σπόντες. Σε περίπτωση περαιτέρω επαφής μπάλας με τη μεμβράνη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δίνεται φάουλ.

3. Σπάσιμο 9μπαλου:

Στήσιμο με την 9 στο spot και τυπικό dry break σε όλες τις διοργανώσεις διεθνούς κατάταξης.

4. 10μπαλο:

Αν ένας παίκτης δηλώσει και βάλει σε τρύπα τη μπάλα 10 με νόμιμο χτύπημα, όταν αυτή δεν είναι η τελευταία μπάλα στο τραπέζι, η μπάλα 10 επαναφέρεται στο παιχνίδι και ο παίκτης συνεχίζει τη σειρά του.