101 ΣΗΜΕΙΑ – ΚΛΕΙΔΙΑ

101 Σημεία – Κλειδιά για να βελτιώσετε το παιχνίδι σας. Του George Fels

 1. Κάθε σπορ που παίζεται με μπάλα απαιτεί ισορροπία, και αυτό περιλαμβάνει οπωσδήποτε και το μπιλιάρδο. Το ποια ακριβώς είναι η στάση του σώματος δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η στέρεα βάση της. Στέρεα αρκετά ώστε να αντέχει σε ένα ελαφρύ σπρώξιμο του ώμου.
 2. Κάθε σπορ που απαιτεί συγκεκριμένη στάση σώματος απαιτεί και να νιώθει κανείς άνετα σε αυτή τη στάση. Μην αντιγράφετε τα στάση οποιουδήποτε παίκτη εκτός αν είναι άνετη σε εσάς. Το πώς φαίνεται είναι λιγότερο σημαντικό από το πώς τη νιώθει κανείς.
 3. Ένα κτύπημα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό: μία ομαλή, ρυθμική κίνηση με αρχή, μέση και τέλος. Χωρίς βιασύνη και χωρίς φόβο.
 4. Follow through. Ισχύει σε κάθε σπορ που κάτι χτυπά μία μπάλα, ακόμα και το χέρι όπως στο χάντμπολ ή στο βόλεϊ.
 5. Το μοναδικό άλλο σπορ που απαιτεί το επίπεδο συγκέντρωσης του μπιλιάρδου είναι το γκολφ, καθώς και εκεί ο παίκτης προσεγγίζει μία μπάλα χωρίς να παρεμβάλλεται αντίπαλος, έχοντας δηλαδή ως αντίπαλο το ίδιο το παιχνίδι. Συγκεντρωθείτε στο παιχνίδι.
 6. Ένα από τα σημεία κλειδιά για μονοστεκιές στο Αμερικάνικο είναι να παίρνει κανείς κυρίως θέσεις υπό γωνία παρά χωρίς. Τέτοιες θέσεις προσφέρουν πολλές περισσότερες επιλογές για πλασάρισμα.
 7. Ολόκληρο το παιχνίδι του Αμερικάνικου μπιλιάρδου – σε κάθε μορφή του – μπορεί να εντοπιστεί πάνω στη λευκή μπάλα και τίποτα άλλο, αν η συγκέντρωση σας είναι αρκετά δυνατή. Η βελτίωση σας θα είναι ραγδαία αν έχετε ως «δεδομένη» τη μπάλα-στόχο στην τρύπα και συγκεντρωθείτε στην πορεία της λευκής μπάλας.
 8. Μία καλή τεχνική για να αρχίσει να μαθαίνει κανείς το σημείο 7 είναι να εξασκείται σε μακρινές ευθείες στεκιές, με σκοπό  να σταματάει τη λευκή μπάλα (stop). Άλλωστε όταν όταν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό σε τέτοιες στεκιές που αλλού παρά στην τρύπα μπορεί να καταλήξει η μπάλα-στόχος!
 9. Σε αντιπαράθεση, στις τρίσποντες του Γαλλικού ένα από τα σημεία κλειδιά για προχωρημένο παιχνίδι είναι να συγκεντρωθεί κανείς στην ταχύτητα της πρώτης μπάλας-στόχου, βασική αρχή για να μάθει να παίζει πλασέ.
 10. Ξεφορτωθείτε κάθε κίνηση του σώματος κατά το στεκάρισμα («σωματόφαλτσα»). Όχι μόνο αποτελούν σημεία έλλειψης αυτοπεποίθησης αλλά συνήθως οδηγούν και σε μη ευθύ στεκάρισμα – followthrough – δηλητήριο για το παιχνίδι.
 11. Κρατήστε το κεφάλι σας κάτω και μείνετε ακίνητοι μέχρι να πέσει η μπάλα-στόχος στην τρύπα και η λευκή μπάλα να σταματήσει. Βοηθά στην ανάπτυξη ρυθμού στο παιχνίδι.
 12. Μετά από μία καλή όραση ένας καλός ρυθμός μπορεί να είναι το δεύτερο σημαντικότερο προαπαιτούμενο στο παιχνίδι. Μη βιάζεστε, μην αργείτε. Βρείτε έναν καλό ρυθμό και μείνετε με αυτόν. Και πάλι, ραγδαία βελτίωση μπορεί να έρθει βελτιώνοντας αυτό.
 13. Τρία έως πέντε λιμάζ είναι αρκετά, περισσότερα από αυτά οδηγούν εκτός ρυθμού και προσθέτουν μη αναγκαία πίεση στον παίκτη.
 14. «Πάντα» σταματήστε μετά το τελευταίο λιμάζ και ελέγξτε το σημάδι σας. Αν φαίνεται και το νιώθετε καλό «τραβήξτε τη σκανδάλη». Αν όχι, σηκωθείτε και προσαρμόστε το.
 15. Μην προσαρμόζετε το σημάδι σας αφού έχετε στηθεί για να στεκάρετε, το πιθανότερο είναι να αστοχήσετε.
 16. Οπτικοποιήστε – και κάντε το σωστά και θετικά. Αν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει τη στεκιά, το πιθανότερο είναι να την πετύχετε (και αν βλέπετε τον εαυτό σας να τη χάνει, το πιθανότερο είναι να τη χάσετε. Προσαρμόστε το σημάδι σας και τη συμπεριφορά σας ανάλογα).
 17. Μην προσπαθείτε να παίξετε σοβαρό μπιλιάρδο ενώ σκέπτεστε οτιδήποτε αρνητικό σας έχει συμβεί αλλού. Θα εκραγείτε σαν κανόνι στο παιχνίδι.
 18. Νιώστε τη μπάλα. Μία από τις καλύτερες τεχνικές για να πιάσετε «τέλεια» απόδοση. Νιώστε τη λευκή μπάλα μπροστά από τη στέκα σας, προσπαθήστε να φανταστείτε την επαφή λευκής μπάλας – μπάλας στόχου.
 19. Βάλτε τεμπεσίρι πριν από κάθε στεκιά, και κάντε το σωστά. Το τεμπεσίρι πρέπει να κινείται, όχι η στέκα. Ο Paul Newman δεν ήξερε να το κάνει μετά από 30 χρόνια και δύο ταινίες. Αντιγράψτε το στυλ του, όχι το μπιλιάρδο του.
 20. Μη χτυπάτε τις μπάλες υπερβολικά δυνατά. Εμφανές σύμπτωμα άγχους, κοστίζει σε ακρίβεια, αυτοκτονικό σε τραπέζι με δύσκολες τρύπες.
 21. Μη χτυπάτε τις μπάλες υπερβολικά σιγά επίσης. Σας αφήνει στο έλεος των απωλειών του τραπεζιού –  και σχεδόν κάθε τραπέζι μπορεί να έχει απώλειες σε ένα σημείο ή σε άλλο. Χτυπήστε αρκετά δυνατά ώστε η μπάλα να κυλήσει ευθεία, αρκετά σιγά ώστε να αναπτύξετε το feeling (touch) στις στεκιές.
 22. Η συγκροτημένη προπόνηση είναι πολύ πιο πολύτιμη από το να χτυπάτε απλώς μπάλες. Προπονηθείτε σε 9ball ή straightpool, και/η μερικές ασκήσεις.
 23. Το μπιλιάρδο είναι ένα παιχνίδι. Το να παίζει κανείς ένα παιχνίδι πρέπει να είναι ευχάριστο. Αν δε συμφωνείτε με αυτό ήρθατε στο λάθος παιχνίδι και στο λάθος άρθρο. Όποια/όποιος είναι έτοιμος να αφήσει το μπιλιάρδο να κυριεύσει τη ζωή του πρέπει να αποκτήσει ζωή. Καμία διάθεση για κριτική. Η παραδοχή αυτή θα βοηθήσει το παιχνίδι σας.
 24. Το μπιλιάρδο μιμείται τη ζωή. Το παιχνίδι σας, στρατηγικά και εκτελεστικά οφείλει να περιλαμβάνει την προσωπικότητα σας.
 25. Νο 1 συμβουλή  για βελτίωση του αθάνατου WillieMosconi: μη χάνετε το χρόνο σας παίζοντας με αντίπαλο του επιπέδου σας ή χαμηλότερου. Παίξτε με καλύτερους παίκτες όσο πιο συχνά γίνεται.
 26. Σε όλα τα είδη του Αμερικάνικου, εκτός αν πρέπει να ανοίξετε κάποιες μπάλες προσπαθήστε να μην αγγίζετε δεύτερη μπάλα-στόχο μετά την κατάληξη της πρώτης στην τρύπα, το πλασάρισμα σας θα βελτιωθεί άμεσα.
 27. Με κάθε τρόπο, στοιχηματίστε μερικά φράγκα. Βάζοντας στην άκρη εδώ τα θέματα ηθικής θα μάθετε να χειρίζεστε τη μοναδική πίεση του παιχνιδιού πιο γρήγορα και καλύτερα.
 28. Όταν η λευκή μπάλα και η μπάλα-στόχος βρίσκονται κοντά μεταξύ τους και κοντά σε μπάλες που πρέπει να ανοίξουν, τοποθετήστε τη γέφυρα σας πιο κοντά στη λευκή μπάλα. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να αποφύγετε να κάνετε φάουλ αλλά και να βάλετε λίγο περισσότερη ενέργεια στη λευκή μπάλα που θα βοηθήσει τις μπάλες να ανοίξουν πιο εύκολα.
 29. Όταν λευκή μπάλα και μπάλα-στόχος βρίσκονται πολύ κοντά και δε χρειάζεται να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο με τη λευκή μπάλα, χρησιμοποιήστε την πιο απλή γέφυρα που μπορείτε.
 30. Μην κρατάτε (λαβή) τη στέκα στις άκρες των δακτύλων σας. Δεν είναι κουταλάκι του τσαγιού.
 31. Μην «στραγγαλίζετε» τη στέκα επίσης. Δεν είναι ρόπαλο του baseball.
 32. Τα head και footspots στο τραπέζι δε χρησιμεύουν μόνο για να στήνει κανείς τις μπάλες σωστά. Είναι ανεκτίμητα για να ελέγχει κανείς την ευθεία κίνηση του στεκαρίσματος του από την αρχή  μέχρι και το followthrough.
 33. Σχετικά με τις σπόντες: γωνία ανάκλασης = γωνία πρόσπτωσης είναι μία χαρά αν παίζετε σε καθρέπτες, αλλά τα τραπέζια του μπιλιάρδου δεν είναι καθρέπτες. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από στεκιές μπορούν να πετύχουν βάσει αυτής της εξίσωσης, από αυτές προτιμήστε εκείνες που βρίσκονται σε ευθεία με τη μέση απόσταση στην απέναντι σπόντα.
 34. Μπορεί να μεταφερθεί αρκετό φάλτσο σε μία μπάλα-στόχο και να τη βοηθήσει να πέσει σε μία τρύπα? Ο GeorgeFels λέει ναι, ο RobertByrne λέει όχι. Πειραματιστείτε και δείτε ποια πλευρά εμπιστεύεστε..
 35. Η γνωστή οδηγία σχετικά με τις μπάλες-στόχους κολλημένες σε σπόντα είναι λάθος. Μην προσπαθείτε να χτυπήσετε τη μπάλα-στόχο και τη σπόντα ταυτόχρονα, (εκτός αν η μπάλα-στόχος βρίσκεται κοντά στην τρύπα) το πιθανότερο είναι να αστοχήσετε. Σημαδέψτε να χτυπήσετε τη σπόντα περίπου ένα mm «μπροστά» από τη μπάλα-στόχο.
 36. Μπάλες-στόχοι κολλημένες στη λευκή μπάλα ή πολύ κοντά σε αυτήν (λιγότερο από 5mm) μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση βάσει του throweffect περίπου 2.5εκ ανά κάθε 30εκ μήκους διαδρομής. Το ίδιο ισχύει και για μπάλες-στόχους που είναι κολλημένες μεταξύ τους.
 37. Βρείτε πόσο μπορείτε να τεντώσετε το χέρι λαβής της στέκας και χρησιμοποιήστε αυτή τη στάση για κρίσιμες στεκιές. Βοηθά στο να «κλειδώσετε το στεκάρισμα σας.
 38. Μάθετε να «ανοίγετε» την τρύπα στέλνοντας τη μπάλα-στόχο στο «εξωτερικό» μέρος της τρύπας. Η χρήση πλάγιου φάλτσου μπορεί να βοηθήσει εδώ.
 39. Πολλοί προχωρημένοι παίκτες χρησιμοποιούν διάφορες λαβές και στεκαρίσματα για να πετύχουν διάφορα αποτελέσματα. Εξηγήσιμο μόνο με όρους ψυχολογίας και όχι φυσικής, φαίνεται να φέρνει όντως αποτελέσματα.
 40. Χτύπημα «κέντρου» στη λευκή μπάλα μαζί με ταχύτητα stop οδηγεί σε ανάκλαση της λευκής μπάλας από τη μπάλα-στόχο υπό γωνία 90 μοιρών, σε όλες τις στεκιές υπό γωνία. Μερικοί προχωρημένοι παίκτες ισχυρίζονται πως η γωνία αυτή μπορεί να αυξηθεί λίγο με αυξημένη ταχύτητα κτυπήματος.
 41. Το «Εξωτερικό» φάλτσο (πλάγιο φάλτσο προς την ίδια πλευρά της κατεύθυνσης που «κόβεται» μία μπάλα σε στεκιά υπό γωνία) μπορεί να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος. Βοηθά στο να χρησιμοποιεί κανείς τα πραγματικά σημεία στόχου στις μπάλες-στόχους χωρίς να χρειάζεται να προσαρμόζει το σημάδι του βάσει του  throweffect το οποίο «εξουδετερώνεται».
 42. Κάθε στάση σώματος είναι ανεκτή εφόσον συνδυάζει ισορροπία και άνεση, και ταυτόχρονα κρατάει το πηγούνι σας πάνω από τη στέκα.
 43. Σε όλα τα παιχνίδια του μπιλιάρδου το μόνο που ελέγχετε είναι είναι το σώμα σας και η στέκα σας. Επηρεάζετε τη λευκή μπάλα μόνο έμμεσα και τις μπάλες-στόχους ακόμα λιγότερο. Όταν το παιχνίδι σας δεν πάει καλά η μηχανική του κτυπήματος σας είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε.
 44. Οι περισσότεροι καλοί παίκτες αρχίζουν να σημαδεύουν στη στεκιά από όταν ακόμα βρίσκονται όρθιοι αντί να περιμένουν μέχρι να λάβουν στάση στεκαρίσματος.
 45. Μη χρησιμοποιείτε το τελευταίο λιμάζ προς τα πίσω για εξομοιώσετε την ταχύτητα του κτυπήματος. Αν προσπαθήσετε να πετάξετε μία μπάλα ή να κάνετε οποιαδήποτε αθλητική κίνηση με αυτόν τον τρόπο θα καταντήσετε ανίκανοι. Τραβήξτε τη στέκα πίσω ομαλά και χωρίς βιασύνη.
 46. Για ακόμα μεγαλύτερες γωνίες σε στεκιές follow εξασκηθείτε στο να χτυπάτε τη λευκή μπάλα χαμηλά χωρίς να βάζετε κλαυστό..
 47. Πολλοί προχωρημένοι παίκτες αποκτούν επιπλέον σταθερότητα στη στάση στεκαρίσματος τους ευθυγραμμίζοντας τον ώμο (του χεριού λαβής) προς την ευθεία στόχευσης, όπως κάνουν οι τοξότες.
 48. Όταν είστε παγιδευμένοι στο straightpool, δοκιμάστε να τραβήξετε τον αντίπαλο μαζί σας σε δύο φάουλ προτού παίξετε το απαιτούμενο safe, μεταφέρετε την πίεση σε αυτόν όταν είναι η σειρά του.
 49. Μερικοί προχωρημένοι παίκτες χρησιμοποιούν λαβή με δύο άκρες δακτύλων όταν βάζουν μερικές ιδιαίτερα εύκολες μπάλες, αλλά σε καμία άλλη περίπτωση.
 50. Ξεχάστε τους παλιούς κανόνες τύπου «όχι περισσότερο από όσο αξίζει ένα πετσάκι φάλτσο». Στις σημερινές παικτικές συνθήκες δε θα πετύχετε τον έλεγχο της λευκής μπάλας και το πλασέ που θέλετε. Μη χρησιμοποιείτε φάλτσο αν μπορείτε – αλλά αυτό θα είναι δυνατόν λιγότερο συχνά από όσο νομίζετε. Μάθετε να βάζετε όσο φάλτσο μπορείτε να ελέγξετε.
 51. Μην κατεβάζετε τη στέκα στην τσόχα μπροστά από τη λευκή μπάλα, ακόμα και αν φαίνεται αυτό να δουλεύει για τον Mosconi, τον DallasWest και μερικούς άλλους. Δε μπορείτε να χτυπήσετε τη μπάλα εκεί κάτω και καλύτερα να προτιμήσετε να στοχεύετε εκεί που θέλετε να χτυπήσετε.
 52. Όταν θέλετε να στείλετε με αυξημένη ταχύτητα μία μπάλα-στόχο κολλημένη ή σχεδόν κολλημένη σε σπόντα, ανυψώνοντας ελαφρά τη στέκα μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε το «πινέλο» στην τρύπα και να εξουδετερώσετε το throw.
 53. Εκείνα τα τρομακτικά μπουτάζ όπου η μπάλες φαίνεται να σας «χαιρετάνε» με απαίσιο ύφος συμβαίνουν συχνότερα όταν χτυπάτε με χαμηλή ταχύτητα.
 54. Η ανοικτή γέφυρα είναι πολυτιμότερη από όσο νομίζετε. Σας βοηθάει να χαλαρώσετε και είναι ότι πρέπει όταν παίζετε λιγότερο συχνά από μία φορά την εβδομάδα. Δε θα νιώθετε ποτέ άνετα με την κλειστή γέφυρα εκτός αν παίζετε συχνά.
 55. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε πλασέ είναι να προσπαθείτε να κάνετε πάντα ότι είναι πιο απλό, όταν είναι δυνατόν καθώς δε θα είναι πάντα.
 56. Θα μάθετε αποτελεσματικά μοτίβο πλασέ πολύ καλύτερα αν μάθετε να εντοπίζετε τις μπάλες κοντύτερα στις γωνιακές τρύπες και προσπαθείτε να τις βάλετε στη σειρά (κυρίως για straightpool).
 57. ORobertByrne δεν το δέχεται αλλά υπάρχει μία σχολή παικτών τρισπόντων που πιστεύει ότι ένα βραχύ followthrough «κλείνει» τη γωνία ανάκλασης της λευκής μπάλας σε μία σπόντα και ένα μακρύ followthrough ενισχύει το φυσικό ρολάρισμα της. Τα διάφορα είδη στεκαρίσματος οπωσδήποτε βάζουν περισσότερο ή λιγότερο φάλτσο στη λευκή μπάλα, ανάλογα. Πειραματιστείτε και δείτε.
 58. Τα ιδιωτικά μαθήματα είναι καταπληκτική ιδέα, αλλά ο δάσκαλος πρέπει να μπορεί να σας διδάξει αιτιολογικά πάνω στις αρχές του μπιλιάρδου. Το «παίξε αυτή τη μπάλα» είναι άχρηστο αν δε μπορεί να σας πει γιατί.
 59. Μία θεωρία απόκλισης (“deflection”) της λευκής μπάλας που φαίνεται να δουλεύει. Αν θέλετε να «κόψετε» πχ 3/8 της μπάλας-στόχου, σημαδέψτε («κόψτε») 3/8 της λευκής μπάλας στην ίδια πλευρά κατεύθυνσης όπως αυτή της στεκιάς σας. Ακολούθως σημαδέψτε όπως θα σημαδεύατε κανονικά (παράλληλα συστήματα στόχευσης με βάση το πάχος μπάλας).
 60. Προπονήστε λίγο απλές ασκήσεις με μπάλες στη σειρά, βοηθάνε στην ανάπτυξη κλαυστού ακριβείας.
 61. Βγάλτε το σκασμό. Φυσικά μπιλιάρδο και συντροφικότητα πάνε χέρι-χέρι αλλά το να μιλάει κανείς στους θεατές την ώρα που παίζει είναι μία από τις πιο αυτοκαταστροφικές τακτικές.
 62. Ένα καλό αγχολυτικό: ακουμπήστε ελαφρά τα δόντια σας μεταξύ τους.
 63. Μερικά ακόμα τέτοια tips: Δοκιμάστε να χαλαρώσετε τη βάση της σπονδυλικής σας στήλης και τη βάση της γλώσσας σας.
 64. Η βαθειά αναπνοή αναγνωρίζεται ως άψογο αγχολυτικό σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Δουλεύει το ίδιο αποτελεσματικά τόσο στο τραπέζι όσο και στην καρέκλα.
 65. Μην κρατάτε τη στέκα σας όσο είστε στην καρέκλα. Οδηγεί σε τάση να τη σφίγγει κανείς όσο αυξάνεται η ανυπομονησία και αυτό οδηγεί σε αυξημένη ένταση. Ακουμπήστε τη με ασφάλεια δίπλα σας.
 66. Οι παίκτες τουρνουά τένις μαθαίνουν να μη γέρνουν τους ώμους όταν χάνουν πόντους. Προδίδει κακή ψυχολογία. Εφαρμόστε το ίδιο στο μπιλιάρδο, θα πρέπει να δείτε σχεδόν άμεσα αποτελέσματα.
 67. Χωρίς υπερβολές, προσπαθήστε να δείχνετε όσο το δυνατόν καλύτερα στο τραπέζι. Ουσιαστικά οδηγεί σε αυτόματη βελτίωση. Εφαρμόστε ένα στυλ αυτοπεποίθησης και αφήστε τους αντιπάλους να φάνε τη σκόνη σας.
 68. Ο Mosconi υποστήριζε πως έβλεπε μπροστά 6 μπάλες στο straight, οι κορυφαίοι παίκτες του 9μπαλου τουλάχιστον 3. Εσείς πόσο μπροστά σχεδιάζετε?
 69. Καθώς παίρνετε τη στάση στεκαρίσματος πρέπει να ευθυγραμμίζετε τη στεκιά όχι με τη στέκα ή το χέρι αλλά με το πηγούνι σας. Είναι μία πιο ομαλή κίνηση σώματος, και τα υπόλοιπα θα έρθουν στη θέση τους αυτομάτως. Βάζοντας μπροστά το χέρι πρώτα μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και περίεργη-ασυντόνιστη προσέγγιση στη στεκιά.
 70. Μία τεχνική στεκιάς “spot” (σημείου): Οπτικοποιήστε μία ευθεία γραμμή ανάμεσα στη λευκή μπάλα, τη μπάλα-στόχο και τη σπόντα μετά τη μπάλα στόχο. Ακολούθως σημαδέψτε την άκρη της μπάλας-στόχου από την κατάλληλη πλευρά.
 71. Ένα tip 9μπαλου: όταν ο αντίπαλος βάλει λευκή στο σπάσιμο και σας αφήσει με τον άσο στο spot και την 9 κοντά σε γωνιακή τρύπα, μην παίξετε το combination. Αντί για αυτό παίξτε την καραμπόλα από την 1 προς την 9, είναι πολύ ευκολότερο και με πολλές περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας (αφορά παλαιούς κανόνες, εφαρμόσιμο σήμερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις).
 72. Ο μακράν καλύτερος τρόπος να καθοδηγήσετε ένα παιδί ή έναν αρχάριο στο να μάθει να στεκάρει σωστά είναι να τον αφήσετε να μάθει τη σωστή κίνηση της στέκας χωρίς μπάλες.
 73. Αν δε χρησιμοποιείτε “slip-stroke” εκ φυσικού μην το βάζετε στο παιχνίδι σας. Μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό αλλά μπορείτε να εκτελέσετε το τελευταίο λιμάζ προς τα πίσω μία χαρά χωρίς αυτό.
 74. Οι πλέον οριακές φίνες μπάλες πρέπει να παίζονται με κέντρο φάλτσο. Είναι ήδη αρκετά δύσκολες.
 75. Μία καλή συμβουλή σε straightpool και 8μπαλο: διαλέξετε νωρίς μπάλες που ανοίγουν το δρόμο σε άλλες μπάλες μόλις φύγουν από τη μέση. Αφήνοντας τες για αργότερα είναι όσο λογικό όσο το να αφήνει κανείς τα προβλήματα της ζωής για αργότερα.
 76. Στο onepocket είναι συχνά πολύτιμο να προσπερνά κανείς μία στεκιά που θα του φέρει κέρδος μία-δύο μπάλες για μία στεκιά που θα στείλει αρκετές μπάλες προς την τρύπα του.
 77. Πριν από την εκτέλεση μακρινής στεκιάς ευθυγραμμίστε τον εαυτό σας με τη μπάλα-στόχο και την τρύπα και δείτε ακριβώς τι γωνία έχετε σε σχέση με την ευθεία στόχευσης. Καταπληκτική ιδέα και για break shots στο straight pool.
 78. Στο straightpool και στο onepocket μην πέφτετε τυφλά πάνω στις κολλημένες μπάλες. Δείτε το ακριβές σημείο επαφής με αυτές και προσαρμόστε το φάλτσο στη λευκή μπάλα ανάλογα. Προσπαθήστε να προβλέψετε την πορεία που θα πάρουν οι μπάλες όταν ανοίξουν.
 79. Στα παιχνίδια εκρηκτικού σπασίματος (8-9-10ball) θυμηθείτε ότι το σπάσιμο, όσο δυνατό και να είναι, πρέπει να είναι ένα ελεγχόμενο κτύπημα και όχι σαν κτύπημα με μαστίγιο. Ψάξτε για το κτύπημα που θα φέρει τη λευκή μπάλα στο κέντρο του τραπεζιού χωρίς να βρει σπόντα (κλασικός τύπος σπασίματος).
 80. Κάθε μία φορά που ένα γκρουπ από κολλημένες μπάλες αλλάζει θέση έστω και λίγο, εξετάστε το πριν στεκάρετε. Δε χρειάζεται και πολύ για να μετατραπεί μία μπάλα που δε μπαίνει σε μία που δε χάνεται.
 81. Ο συνδυασμός προπόνησης και ανταγωνισμού είναι που θα σας φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μην παραμελείτε το ένα εις βάρος του άλλου.
 82. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να παρατηρεί τα αποτελέσματα του παιχνιδιού σας, αντί να πέσει στην προδοτική παγίδα του να τα κρίνει. Καταπληκτικό για να αποκτήσει κανείς άψογο στεκάρισμα και εξαιρετικό μάθημα για τη ζωή εκτός από το μπιλιάρδο.
 83. Το tip Νο 82 δουλεύει θετικά αλλά και αρνητικά. Μη συγχαίρετε τον εαυτό σας για τα καλά αποτελέσματα μέχρι να τελειώσει το ματς. 50 μπάλες σερί σας στο straight δε σημαίνουν τίποτα αν ο άλλος βγει πχ στις 100 πρώτος.
 84. Άλλο ένα tip άμεσης βελτίωσης: ο κόσμος δε φτάνει σε άδοξο τέλος όταν χάνετε μία στεκιά, ένα πλασέ, ένα παιχνίδι ή ένα ματς. Χαλαρώστε. Θα απολαύσετε το παιχνίδι περισσότερο και θα κερδίζετε συχνότερα (ή το αντίθετο, ποια είναι η διαφορά? Ξαναδείτε το tip Νο 23).
 85. Για να βελτιώσετε τα masse κτυπήματα σας, δοκιμάστε τη λαβή ανάμεσα στη μέση φάλαγγα δείκτη και μέσου δακτύλου ως φυσική θέση του καρπού.
 86. Όταν ψάχνετε που να στείλετε τη μπάλα για πλασέ, κοιτάξτε ως πρώτη επιλογή τη μέση του τραπεζιού.
 87. Μη διαλέγετε breakshots πίσω από το τελάρο (straightpool) αν υπάρχουν άλλες επιλογές. Breakshots από πάνω είναι πιο αποτελεσματικά σε βάθος ροής του παιχνιδιού.
 88. Το breakshot από μία μπάλα που «κρέμεται» σε γωνιακή τρύπα (straightpool) είναι δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο από όσο νομίζετε, ειδικά αν η λευκή μπάλα βρίσκεται σχετικά μακριά. Αν δε βρείτε τη γωνία του τελάρου θα μείνετε με το τίποτα για συνέχεια.
 89. Συγκεντρωθείτε στην αίσθηση όλων των τεσσάρων δακτύλων λαβής στο κοντάκι (κλασική λαβή). Βοηθά στο να λάβει κανείς και να κρατηθεί σε καλή στάση σώματος και θέση στεκαρίσματος. Βοηθά επίσης στην αποφυγή αντιπερισπασμών.
 90. Ο πιο δεινός αντίπαλος μακράν είναι οι φωνές που ακούτε στο κεφάλι σας. Δημιουργήστε μία απλή φραστική εντολή για να μπλοκάρετε τις παρεμβολές όπως «ηρέμησε», «νιώσε τη μπάλα», «παίξε το παιχνίδι σου».
 91. Προτού εκτελέσετε την πορεία της λευκής μπάλας που έχετε σχεδιάσει, ελέγξτε τη νοητικά και δείτε αν δεν υπάρχει μία απλούστερη διαδρομή για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.
 92. Αν πρέπει να σπάσετε τις μπάλες πίσω από το τελάρο (straightpool) μία τρίσποντη διαδρομή της λευκής μπάλας είναι συνήθως προτιμότερη από μία μονόσποντη (βοηθά στο να αποφύγει κανείς να εγκλωβιστεί και να μείνει χωρίς θέση για τη συνέχεια).
 93. Ένα καλό τρυκ για να βγείτε από κακό παιχνίδι: αλλάξτε ριζικά το ρυθμό σας.
 94. Το να γίνει κανείς καλός παίκτης δεν εγγυάται πως θα γίνει και καλός παίκτης τζόγου. Να ξέρετε τα όρια σας.
 95. Όπως στο γκολφ, παίξτε μπιλιάρδο εντός των ορίων σας. Κάντε τα πράγματα που ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε. Τα σημαντικά ματς δεν προσφέρονται για άγνωστα τρυκ ή πειραματισμούς.
 96. Αν επιμένετε να προπονείστε απλά βάζοντας μπάλες στις τρύπες, τουλάχιστον προπονήστε τις στεκιές με διάφορα είδη φάλτσου, ειδικά αυτά με τα οποία είστε το λιγότερο άνετος στη χρήση τους.
 97. Το καλύτερο παιχνίδι προπόνησης για βελτίωση όλων των υπολοίπων είναι μακράν το straightpool, ασχέτως αν το βαριέστε ή όχι.
 98. Οι ειδικοί του μπιλιάρδου ισχυρίζονται πως τα συστήματα (diamondsystems) παρέχουν λύσεις σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις από όσες νομίζετε. Βρείτε κάποιον που να τα γνωρίζει και εξερευνήστε τα.
 99. Μία καλή μέθοδος για μακρινές μονόσποντες από γωνία σε γωνία: βρείτε τις παράλληλες γραμμές μεταξύ διαμαντιών 1 μικρής-1 μεγάλης, 2 μικρής-2 μεγάλης και 3 μικρής-3 μεγάλης.
 100. Σε κοντινές σπόντες απέναντι στη μέση, όταν το σημείο (ευθεία) αφετηρίας βρίσκεται εντός ενός διαμαντιού από την τρύπα-στόχο τριχοτομήστε τη γωνία αντί να τη διχοτομήσετε.
 101. Δημιουργήστε στο κεφάλι σας μία κάμερα και δείτε τον εαυτό σας να παίζει. Πιθανόν πιο πολύτιμο ακόμα και από το να βιντεοσκοπήσετε τον εαυτό σας. Ουφ!